LANCERING boek en tentoonstelling! Palet van verzet
moedige vrouwen toen en nu

Op 5 oktober 2018 opent de reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Onderduikmuseum Aalten. Palet van Verzet is deel van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018: Jaar van Verzet.
In
Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs dat op 4 oktober 2018 wordt gepubliceerd, worden veertien vrouwen geportretteerd. Vijf daarvan zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (werkt samen met de Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft). Freddie is onlangs overleden. Deze vijf heldinnen maken integraal onderdeel uit van de Aaltense expositie.

De vertellingen van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog worden in het museumcafé gepresenteerd: Hedy d'Ancona, feministisch politicus; Shirin Musa, oprichter Femmes for Freedom tegen huwelijkse dwang; Iris Kenmil, kunstenares die de zwarte vrouw terug wil brengen in de annalen; Mariëlle van Uitert, oorlogsfotograaf die in Syrië is ontvoerd; Metje Blaak, voorvechter voor de rechten van de hoer; Farah Karimi, activist tegen de shah en de moellahs in Iran; Liesbeth Zegveld, mensenrechtadvocaat die de nabestaanden van ‘Srebrenica’ verdedigt; Tanja Ineke, voorzitter van het COC die zich inzet voor de rechten van de LHBTI-groep; Ebru Umar, columniste die landarrest wordt opgelegd in Turkije.

De grote gemene deler van de veertien vrouwen zijn: ze wilden een verschil maken en ze maakten het verschil.
De reizende tentoonstelling is samengesteld door historicus Dineke Stam en vormgegeven door Peter Jonker. De foto’s van de vrouwen zijn gemaakt door fotograaf Chris van Houts.

REIZENDE TENTOONSTELLING
Op 15 december zal Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu ook openen in NM Kamp Vught. Op 28 maart 2019, mede in het kader van 100 jaar vrouwen kiesrecht in Nederland, zal de reizende tentoonstelling te zien zijn in de grote hal van de openbare bibliotheek

Rotterdam. Wilt u meer informatie? Stuur uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bel 020 671120 of ga naar www.stichtingaletta.com.

Mede mogelijk gemaak:
Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten, Stichting Elise Mathilse Fonds en crowdfunding van Stichting Aletta. Boom uitgevers is de uitgever van publicatie uitgave Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu. U kunt het boek bestellen via Boom uitgevers.nl of via Stichting Aletta. Kosten: 20 euro (excl verzendkosten). De publicatie is ook in de boekhandel verkrijgbaar.