De laatste honderdvijftig jaar hebben vrouwen in Nederland zich ook georganiseerd ingezet om een gelijkwaardige rol in de samenleving te krijgen en onrecht aan de kaak te stellen. “In WOII waren er in Nederland een groot aantal verzetsvrouwen, desondanks werd hun rol buiten de geschiedenis gehouden”, betoogde Marjan Swegman (oud-directeur NIOD) een aantal jaren geleden nog in het dagblad Trouw. Ook na de oorlog hebben vrouwen zich verzet, dit keer tegen de ongelijke behandeling van vrouwen (en mannen), tegen culturele, maatschappelijke en religieuze ongelijkheid, tegen vooroordelen.
Vrouwen in verzet in en na WOII: Wie waren die vrouwen? Waarom gingen ze in verzet? Welke offers hebben ze moeten brengen? En wat kunnen we nu van hen leren? Zijn er overeenkomsten in de drijfveren tussen vrouwen in verzet tijdens WOII en de vrouwen die zich de laatste zeven decennia ook hebben ingezet voor een betere wereld?
In het boek Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu worden veertien vrouwen geportretteerd. Vijf zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (betrokken bij Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft).
Negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog vertellen hun verhaal: activist Shirin Musa (Femmes for Freedom), kunstenares Iris Kenmil (zet zich in voor de positie van de zwarte vrouw), oorlogsfotograaf Marielle van Uitert (ontvoerd in Syrië), Hedy D’Ancona (medetrekker tweede feministische golf en nog steeds actief), Liesbeth Zegveld (mensenrechtadvocaat), Ebru Umar (columnist en schrijfster), Tanja Ineke (voorzitter COC), Metje Blaak (oprichter Rodedraad Ddraad), Farah Karimi (directeur OxfamNovib)
Deze veertien vrouwen zijn gekozen op grond van drie aspecten: een diepgewortelde verontwaardiging over maatschappelijk onrecht, de bereidheid om de eigen veiligheid op het spel te zetten en willen of kunnen zijn wie je bent.

Foto’s van alle vrouwen: Chris van Houts ©